Recepty » Moučníky » Tvarohový kynutý koláč s jablky a drobenkou
Jablka jsou pro nás nejběžnější ovoce, které mnozí mají z vlastní zahrady. Díky nim si tak můžeme připravit nejrůznější moučníky a koláče. Tentokrát si upečeme kynutý koláč s tvarohem, s jablky a posypaný drobenkou. Pokud máme vlastní jablka, případně máme možnost je někde výhodně koupit, jde o levný a jednoduchý koláč.
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
½ hery nebo másla
2 vejce
1 dl mléka
1 kostka droždí
2 lžíce cukru moučka
Suroviny na tvarohovou náplň:
2 tvarohy
3 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru
1 vejce
skořice
Suroviny na jablkovou náplň:
5 - 6 jablek
2 lžíce cukru
skořice podle chuti
Suroviny na drobenku:
30 g Héry nebo másla
80 g mouky
80 g cukru
Jablka oloupeme a nastrouháme. Smícháme s cukrem se skořicí. Po chvíli odebereme přebytečnou šťávu.
Tvaroh zvolíme nejlépe běžně balený, případně pouze 1 v umělohmotné vaničce. Je to z toho důvodu, že je příliš řídký. Tvaroh smícháme s vajíčkem cukrem, 3 lžícemi rumu a se skořicí podle chuti.
Všechny suroviny na těsto necháme nejprve několik hodin při pokojové teplotě.
Smícháme 30 g Héry s 80 g cukru a 80 g polohrubé mouky a vytvoříme drobenku.
Do mléka, které jsme předtím nechali odstát při pokojové teplotě, dáme lžičku cukru a rozmícháme v něm droždí. Necháme v teple reagovat.
Smícháme mouku, cukr, vejce, mléko s droždím a nakrájeným změklým tukem. Vytvoříme pevné, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme malé množství mléka, a když je naopak příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Dáme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na obdélník, aby se vešel na plech. Na plech dáme pečící papír a přemístíme na něj rozválené těsto. Na těsto natřeme tvaroh, na tvaroh rozprostřeme nastrouhaná jablka a nakonec posypeme drobenkou. Potom vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme asi 25 minut. Když jsou okraje opečené dozlatova, můžeme vyndat z trouby. Při podávání lze posypat moučkovým cukrem.
Diskuse k článku (0)
» Přírodní kuřecí plátek s bylinkami
» Krůtí maso s česnekem, paprikou a zeleninovou směsí
» Vepřové kotlety s houbovou omáčkou
» Krůtí maso s česnekem a paprikou
» Svíčková na smetaně z vepřové kýty
» Kýta na žampionech s omáčkou
» Obalované rybí filé s česnekem
Copyright © 2010 - 2023 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt