Recepty » Moučníky » Jablečný závin kynutý

Jablečný závin kynutý

Co v jablkové sezóně dělat s velkým množstvím jablek? Můžeme si udělat opravdu veliký jablkový závin z kynutého těsta.

Suroviny:
600 g hladké mouky
2 vejce
1 vejce na potření závinu
40 g droždí (1 kostka)
cca 2 dl mléka
1/2 Héry nebo másla
2 lžíce cukru moučka
špetka soli
Náplň:
8 – 10 jablek podle velikosti
1 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
skořice podle chuti

Postup přípravy

Suroviny necháme chvíli odstát v pokojové teplotě. Droždí rozmícháme v 1 dl mléka a přidáme 1 lžičku cukru a necháme asi 10 minut odstát.

Do mísy dáme mouku, 2 vejce, nastrouhanou nebo na drobno nakrájenou heru nebo máslo, cukr a špetku soli. Zalijeme kváskem. Vypracujeme těsto. Postupně přidáváme ještě zbytek mléka, až máme pevné a nelepivé těsto. Přikryjeme ho a necháme kynout na teplém místě.

Potom těsto dáme na vál a válečkem rozválíme na obdélníkový tvar. Někdo dělá dva záviny, ale jde udělat i jeden super veliký. Ten jde ale zas špatně přemísťovat na plech, takže je na každém, zda zvolí variantu pro jeden nebo dva kusy. V tomto případě to je jeden kus.

Jablka oloupeme a nastrouháme. Smícháme s cukrem a případně odebereme přebytečnou šťávu. Přidáme skořici a nakonec smícháme s vanilkovým pudinkem.

Potom jablka dáme na těsto, rovnoměrně rozprostřeme a zavineme. Kraje a spodní část spojíme k sobě, aby se těsto nerozdělovalo a jablka nevytekla. Spojem otočíme těsto směrem dolů. Dáme na plech s pečícím papírem.

Povrch závinu potřeme vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut (délka pečení se může lišit podle druhu trouby, takže je potřeba v průběhu pečení závin kontrolovat, aby byl dobře upečený ). Povrch bude upečený dozlatova.

Diskuse k článku (0)


Vyzkoušejte další recepty

» Bábovka s vlašskými ořechy

» Drobenkový švestkový koláč

» Kynutý koláč s tvarohem, mákem a povidly

» Šlehačková bábovka

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2021 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt