Recepty » Ostatní » Housky pšenično žitné

Housky pšenično žitné

Pečivo je stálé dražší a tak si můžeme připravit a upéct jednoduché domácí pšenično žitné housky.

Suroviny:
600 g mouky hladké 1:1 poměr pšeničné a žitné mouky
2 vejce
250 ml mléka
1 kostka droždí 40 g
1 lžička cukru
1 lžička soli
½ Héry, případně másla, pokud na něj ještě máte
1 vejce na potření
Na posypání kmín, lněné semínko a sezamové semínko

Postup přípravy

Všechny suroviny necháme alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě. Hlavně droždí, tuk, vejce a mléko. Do mléka dáme 1 lžičku cukru a rozmícháme v něm droždí. Počkáme, až droždí začne reagovat. Smícháme mouku, vejce, změklou a nadrobno nakrájenou héru, droždí s mlékem a sůl. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Pokud lepí, přidáme trochu mouky, pokud je příliš tuhé, rozředíme trochou mléka. Přikryjeme a necháme v teple kynout. Potom si utrhneme kus těsta vytvoříme 2 válečky asi 10 cm dlouhé a 2 cm široké a propleteme do tvaru housky. Těsto vydá asi na 9 - 10 housek. Housky potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a libovolně kmínem, lněným nebo sezamovým semínkem. Pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Housky jsou dozlatova upečené.

Diskuse k článku (0)


Vyzkoušejte další recepty

» Palačinky s houbami

» Šunkové knedlíky s vajíčkem

» Jablečný závin kynutý

» Koláč s jablky

» Tvarohový koláč s meruňkami

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2022 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt