Recepty » Vepřové maso » Svíčková na smetaně z vepřové kýty
Svíčková je jedno z nejoblíbenějších jídel. Jenže ceny hovězího masa rostou do astronomických výšek a tak se mnozí rozmýšlí, zdali si takové jídlo mohou dovolit. Řešením může být nahrazení hovězího masa vepřovým. Není to sice úplně ono, hovězí je prostě hovězí, ale chuť to má také skvělou a zároveň je jídlo mnohem levnější.
Suroviny:
0,5 kg vepřové kýty
1 halali (směs kořenové zeleniny ve sladkokyselém nálevu)
1 smetana
1 lžíce mouky
špek (může se použít, ale nemusí)
olej nebo sádlo
1 cibule
1 lžíce mouky
1 lžička cukru nebo případně rybízové marmelády
Maso dáme do misky, zalijeme směsí halali a necháme do druhého dne v lednici. Potom maso nakrájíme na plátky, kdo chce, tak si ho může prošpikovat špekem. Kdo ale nechce, není nutné špek přidávat. Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a opečeme na něm cibuli, potom přidáme maso. Po několika minutách zalijeme směsí halali, přidáme cca 5 kuliček nového koření a 2 bobkové listy. Necháme dusit asi 1,5 h, až bude maso měkké. Potom vyndáme maso, vyjmeme z omáčky bobkový listy a kuličky nového koření a ponorným mixérem rozšleháme zeleninu co nejvíce dohladka. Zalijeme smetanou a zahustíme moukou rozmíchanou dohladka v trošce teplé vody. Přidáme 1 lžičku cukru nebo rybízové marmelády. Maso dáme zpět do omáčky a necháme několik minut prohřívat. Vzhledem k tomu, že halali je dost slané, nemusí se do omáčky přidávat sůl, případně jen velmi málo podle chuti. Když je vše hotové, dáme na talíře a podáváme s knedlíkem.
Diskuse k článku (0)
» Kýta s hořčicí na paprice a cibuli
» Přírodní kuřecí plátek s bylinkami
» Krůtí maso s česnekem, paprikou a zeleninovou směsí
» Vepřové kotlety s houbovou omáčkou
Copyright © 2010 - 2024 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt