Recepty » Moučníky » Kynutý koláč s tvarohem, mákem a povidly
Pokud máme rádi koláče s tvarohem, povidly a mákem, ale nechce se nám tvořit mnoho jednotlivých koláčů, můžeme si připravit koláč na celý plech se třemi náplněmi dohromady.
Suroviny na těsto:
700 g hladké mouky
1,5 kostky droždí
3 vejce
½ hery
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru
0,2 dl mléka
Necháme suroviny odstát při pokojové teplotě alespoň hodinu. Droždí smícháme s asi 0,1 dl mléka. Do mísy dáme mouku, cukr, vejce, změklou heru a přilijeme droždí s mlékem. Vytvoříme těsto a po malých částech přidáváme zbytek mléka. Přidáváme ho tolik, aby nám vzniklo nelepivé těsto, které se ale dobře spojí a jde s ním bez problému pracovat rukou, aby se nelepilo. Necháme v teple při běžné pokojové teplotě přikryté utěrkou kynout asi 1 – 1,5 hodiny. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme z nich 2 obdélníky, aby se vešly na 2 plechy. Na plech dáme pečící papír a na papír připravené a vytvarované těsto. Na těsto dáme střídavě tvaroh, mák a povidla a rozetřeme nožem tak, aby se náplně dotýkaly okraji. Dáme do rozehřáté trouby na 170°C a pečeme asi 25 minut nebo podle typu trouby. Když jsou okraje koláče upečené dozlatova, je koláč hotový.
Suroviny na tvaroh:
1 tvaroh
½ tvarohu ve vaničce
2 lžíce cukru
1 vejce
trochu skořice
1 vanilkový cukr
volitelně 1 – 2 lžíce rumu
volitelně cca hrst brusinek nebo rozinek (případně jiného ovoce)
Všechno smícháme dohromady a vytvoříme tvarohovou náplň.
Suroviny na makovou náplň:
100 g mletého máku
0,15 dl mléka
2 lžíce cukru
trochu skořice
Mák smícháme s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Chvilku vaříme a stále mícháme. Jakmile směs začne houstnout, odstavíme a přidáme cukr a skořici.
Diskuse k článku (0)
» Přírodní kuřecí plátek s bylinkami
» Kuřecí maso cacciatore s bazalkou a oreganem
» Libové vepřové na česneku s bramborami
» Kynutý koláč s tvarohem, mákem a povidly
» Filé z aljašské tresky na houbách s hořčicí
Copyright © 2010 - 2021 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt