Recepty » Kuřecí maso » Kuřecí prsa v koprové omáčce
Kuřecí maso s koprovou omáčkou se zeleninou. Jako příloha brambory. Výhodou oproti klasické koprové omáčce je nižší podíl tuku a vysoký podíl proteinů díky masu z kuřecích prsou bez kůže. Není v tom jíška a navíc je zde mrkev a pórek, takže zdroj mikroživin, jako např. vitamíny.
Suroviny:
kuřecí prsa bez kostí a kůže (0,3 – 0,5 kg)
vývar nebo kostka bujonu
1 – 2 mrkve
1 pórek
sůl
olej
1 smetana 200 ml (32 % tuku)
kopr čerstvý (libovolné množství) nebo sterilovaný (asi 3 polévkové lžíce)
Pórek a mrkev nakrájíme na plátky. Kuřecí maso na kostky nebo nudličky. Na pánvi rozehřejeme olej. Stačí velmi malé množství, aby olej pokryl dno pánve. Nejprve restujeme pórek a pak přidáme mrkev. Po pěti minutách vložíme maso a na mírnějším ohni opékáme dalších 5 minut. Podlijeme vývarem nebo vodou s bujonem a dusíme asi 10 minut. Přidáme kopr čerstvý nebo asi 3 lžíce sterilovaného, zalijeme smetanou a dusíme asi ještě 10 minut. Podle chuti můžeme osolit. Podáváme s vařenými bramborami. Kdo chce snížit obsah tuku v jídle, pak může použít méně tučnou smetanu na vaření (12 % tuku) nebo bílý jogurt. V tom případě bude chuť trochu odlišná a asi to nebude někomu třeba i chutnat. Osobní zkušenost ale dobrá. Kdo ale chce snížit podíl tuku ve stravě pak je to jedna z cest, jak si udělat koprovou omáčku. V případě použití bílého jogurtu po jeho přidání dusíme kratší dobu. Výhodou použití kuřecího masa je přítomnost více proteinů s nízkým obsahem tuku a pokud použijeme nízkotučnou zálivku pak máme oběd s nízkým podílem tuku. V případě použití smetany 32 % bude v omáčce asi 60 g tuku, to je na porci asi 20 g, což také není tak hrozné.
Diskuse k článku (0)
» Kuřecí minutka na pepři a tymiánu
» Přírodní kuřecí plátek s bylinkami
» Krůtí maso s česnekem, paprikou a zeleninovou směsí
» Vepřové kotlety s houbovou omáčkou
» Kuřecí maso s omáčkou se špenátem
» Krůtí maso s mozzarellou a bylinkami
Copyright © 2010 - 2023 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt