Recepty » Saláty » Panzanella - salát z rajčat a chleba

Panzanella - salát z rajčat a chleba

Ačkoliv se uvádí, že panzanella je chlebový salát, mnozí dají raději přednost vyššímu podílu rajčat a přidají méně chleba. Samozřejmě jde o volbu každého z nás, co komu chutná. Poměr jde totiž bez problému změnit podle vlastní chuti. Každopádně je to salát vynikající chuti a kdo má vlastní rajčata ze zahrady, pak určitě neodolá a zcela určitě si ho připraví.

Suroviny:
Na 1 porci
200 – 300 g rajčat
1 malý krajíc chleba
olivový olej
ocet vinný
sušený česnek
½ cibule
pepř
sůl
čerstvá bazalka cca 10 lístků

Postup přípravy

Rajčata nakrájíme na kostky, cherry rajčata stačí překrojit na půlku. Cibuli nakrájíme na kolečka a případně rozřízneme na dílky o velikosti 1 – 2 cm. Osolíme a opepříme podle chuti a nalijeme asi dvě lžičky octa. Podle chuti to může být i více. Každému bude vyhovovat trochu jiná chuť. Můžeme přidat 1 – 2 lžičky olivového oleje. Do salátu natrháme lístky bazalky. Vše zamícháme.

Chleba nakrájíme na kostky asi 1 cm. Dáme na plech s pečícím papírem a pokapeme olivovým olejem. Posypeme sušeným česnekem a osolíme. Troubu předehřejeme na 170 – 180 °C a pečeme chleba asi 10 – 15 minut, aby se nepřipálil ani chleba a zbytečně se nepřepaloval ani olej. Když je chleba opečený, přidáme ho do salátu a všechno zamícháme. Kdo má raději křupavé kousky chleba, může jíst hned. Kdo chce nechat do chleba nasáknout šťávu ze zeleniny a octa, může chvilku počkat a jíst za několik minut.

Diskuse k článku (0)


Vyzkoušejte další recepty

» Rajčatový salát

» Celerový salát

» Zelný salát

» Tuňákový salát se zeleninou

» Okurkový salát v octem balsamico

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2024 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt