Recepty » Moučníky » Vánočka

Vánočka

Suroviny:
na dvě vánočky
75 dkg polohrubé mouky
1 kostka droždí
10 dkg cukru
4 žloutky
3/8 l mléka
5 g soli
15 dkg másla
vanilkový cukr
citronová kůra
rozinky
mandle

Postup přípravy

Necháme vzejít kvásek, ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr, tuk, nalijeme do mísy s moukou, přidáme žloutky a kvásek. Vařečkou promícháme, dáme na vál a ještě rukama vypracujeme těsto, které nelepí. Přidáme mandle a rozinky a necháme asi 1 a ½ hod. kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme vánočku a opatrně přeneseme na vymaštěný plech nebo pečící papír.

Vánočku necháme ještě asi ¾ hodiny kynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a propíchneme špejlí na 4 místech. Pečeme 90 minut. Po deseti minutách snížíme teplotu z 220 na 180°C a dál propékáme. V poslední fázi pečení chráníme vánočku mastným papírem, nebo alobalem, aby se nespálila.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Svatební koláče

» Bábovka s kakaem a ořechy

» Sváteční štrůdl

» Plněné rohlíčky

» Jahodový koláč

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2017 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt