Recepty » Tipy a triky » Pyré z rajčat

Pyré z rajčat

Když máme přebytek rajčat, můžeme si z nich udělat rajčatové pyré, které se hodí do nejrůznějších omáček rajčatového typu, na pizzu nebo případně i do pomazánek

Suroviny:
větší mísa rajčat
sůl
pepř

Postup přípravy

Pro základní přípravu mnoho ingrediencí nepotřebujeme. Stačí nám pouze rajčata, sůl a pepř, pokud chceme pyré ochutit, což lze ale kdykoliv později, můžeme přidat např. česnek, případně nějaké bylinky. Rajčata omyjeme, rozkrojíme, odstraníme zelené části a nakrájíme na kostičky. Osolíme a opepříme podle chuti, raději méně než více, protože i zde lze později dochutit. Dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Poté oheň stáhneme a dusíme, dokud nejsou rajčata rozvařená. Občas zamícháme. Dušení trvalo něco málo přes půl hodiny, záleží však na množství a ohni, na kterém dusíme. Poté odstavíme a rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Někdy se doporučuje pasírování, pokud chceme odstranit semena a slupky, ale jestliže nepotřebujeme pyré bez slupek a semen, není to třeba. Poté pyré použijeme na přípravu zvoleného pokrmu. Případně lze zbytek dát do sklenic, uzavřít, otočit víčkem dolů a jako zavařené použít později. Do sklenic se musí dát horké pyré nebo je potřeba ho zavařit.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Sterilované okurky

» Jablková povidla

» Nálev pro okurky a čalamády

» Cibulový sirup proti kašli

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2017 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt