Recepty » Moučníky » Mazanec

Mazanec

Upečte si mazanec plněný rozinkami a posypaný mandlemi.

Suroviny:
na tři mazance
75 dkg polohrubé mouky
15 dkg másla
4 žloutky
10 dkg cukru
3/8 l mléka
5 g soli
1 kostka droždí
vanilkový cukr
citronová kůra
rozinky
mandle

Postup přípravy

Kvásek: ohřejeme 3 lžíce mléka (vlažné), přidáme droždí, půl lžíce mouky, špetku cukru a necháme vzejít. Potom si následujícím způsobem připravíme suroviny na vytvoření těsta. Ve vlažném mléce rozpustíme cukr, tuk, sůl, nalijeme do mísy s moukou, přidáme žloutky a kvásek Suroviny mícháme vařečkou, a když jsou ingredience spojeny, přemístíme vše na vál a ručně těsto vypracujeme tak, aby nelepilo. Přisypeme rozinky a mandle a necháme na 1,5 h vykynout. Po vykynutí vytvoříme z těsta bochánky a přeneseme je na připravený vymaštěný plech nebo pečící papír.

Připravené mazance necháme přibližně 0,45 hodiny dále kynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem. Na závěr přípravy před pečením mazance posypeme mandlemi a propíchneme na čtyřech místech špejlí. Vložíme do trouby a pečeme 90 minut. Přibližně po deseti minutách snížíme teplotu z 220 stupňů na 180 °C. Pečeme dále určený čas a nakonec chráníme mazanec mastným papírem, nebo alobalem, aby se nespálil. Mazanec je velmi chutný, kdo ho má rád víc sladký, může si ho podle chuti posypat moučkovým cukrem.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Svatební koláče

» Sváteční štrůdl

» Plněné rohlíčky

» Jahodový koláč

» Vánočka

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2017 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt