Recepty » Moučníky » Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč je velmi oblíbený a obvykle si ho připravujeme v sezóně, kdy máme k dispozici hodně ovoce za přijatelnou cenu. Z kynutého těsta má pak tu výhodu, že vydrží déle měkčí.

Suroviny:
300 g hladké mouky
0,5 dl mléka
2 žloutky
60 g cukru moučka
50 g másla
sůl
čerstvé švestky
Kvásek:
2 dl mléka
20 g droždí (může být i sušené)
10 g práškového cukru
60 g hladké mouky

Postup přípravy

Kvásek:
Připravíme si vlažné mléko, do kterého přidáme suroviny na kvásek (droždí, cukr, hladká mouka) a necháme v teple vykynout.

Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky.

Do mísy na těsto nasypeme mouku, přidáme trošku soli, a smícháme s mlékem, ve kterém jsme rozmíchali 2 žloutky. Do mísy dále přidáme cukr, měkké máslo, které rozpustíme, ale nesmí být horké, připravený kvásek a vše promícháme tak, aby vzniklo těsto. Dáme vykynout na teplém místě. Mezitím si vymažeme plech tukem a po vykynutí na něj rozprostřeme připravené těsto. Na povrch těsta poklademe připravené švestky, posypeme trochu cukrem a připravenou drobenkou. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 200°C. Kontrolujeme, aby se koláč nespálil.

Drobenka
50 g hrubé mouky
50 moučkového cukru
30 g másla

Mouku, cukr a máslo smícháme dohromady a rozdrobíme na drobenku. Pokud se hmota nedrobí, musíme přidat ještě trochu mouky a cukru.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Buchty s povidly

» Jablečný koláč

» Ořechová bábovka

» Tvarohový moučník

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2017 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt