Recepty » Ostatní » Králík na smetaně

Králík na smetaně

Kdo má rád svíčkovou na smetaně, měl by vyzkoušet i králíka na smetaně. Jiný druh masa dodá pokrmu odlišnou chuť.

Suroviny:
Kýta z králíka 800 g
150 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
1 cibule
trochu citronové šťávy
1 malá sladká smetana 200 ml
1 bobkový list
nové koření a celý pepř (několik kuliček od každého)
oregano 3 snítky
tymián 2 snítky
sůl
1 lžíce octa (přidat podle chuti)
olej

Postup přípravy

Mrkev, celer a petržel omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Orestujeme na oleji. Maso z králíka omyjeme, osolíme, prošpikujeme a vložíme na orestovanou zeleninu. Přidáme koření, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, oregano, zakápneme octem. Přiklopíme, podlijeme vodou a pečeme asi 1 hodinu v troubě. Poté maso odklopíme a pečeme další půl hodiny. Hlídáme, aby se tekutina nevypekla a maso nespálilo. Podléváme ho proto vodou. Měkké maso vyndáme z trouby a dáme stranou, ale do tepla, aby nevychladlo. Ze zeleniny vyndáme koření a samotnou zeleninu buď rozmixujeme nebo propasírujeme do výpeku. Přidáme lžíci hořčice, trochu citronové šťávy, podle chuti můžeme přidat trochu cukru (když je moc kyselá) nebo soli. Dáme na plotnu a za stálého míchání přidáme smetanu a podle potřeby můžeme buď zahustit moukou nebo rozředit vodou (dle hustoty vzniklé omáčky). Vložíme králíka a necháme chvíli prohřát. Hotové podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Diskuse k článku (0)


Související obsah

» Pečený králík

» Telecí kýta na česneku

» Dušený králičí hřbet

» Králík na olivách a žampionech

Recepty

Sladké

Maso

Copyright © 2010 - 2017 Recepty - Celkově.cz - Podmínky užívání - Kontakt